Sprawozdanie z wycieczki technicznej na budowę Trasy Łagiewnickiej | SITK RP Oddział w KRAKOWIE

Sprawozdanie z wycieczki technicznej na budowę Trasy Łagiewnickiej

W dniu 8 października, członkowie Oddziału SITK w Krakowie wraz z jego sympatykami wybrali się po raz trzeci na budowę Trasy Łagiewnickiej, podczas której można było zauważyć ogromny postęp prac poczynionych przez wykonawcę robót budowlanych od ostatniej wizyty na tej budowie.

Inwestycja lokalizowana jest w południowej części miasta i będzie stanowić fragment trzeciej obwodnicy Krakowa. Trasa o długości 3,5 km, powstaje na odcinku od ul. Grota-Roweckiego do skrzyżowania ulic Witosa, Halszki i Beskidzkie. Zakres prac to m.in. budowa kilku obiektów tunelowych, linii tramwajowej, dwóch mostów, kładki dla pieszych czy zintegrowanego przystanku kolejowo-tramwajowo-autobusowego. Całość inwestycji warta jest ponad 800 milionów złotych, a planowany termin zakończenia to czerwiec 2022 rok.

Wycieczka rozpoczęła się przy stacji benzynowej znajdującej się przy ulicy Zakopiańskiej, gdzie Członek Zarządu Spółki Trasy Łagiewnickiej S.A. Pan Krzysztof Migdał przywitał wszystkich przybyłych i przedstawił zaangażowanie robót oraz omówił zakres prac wykonanych, jak również tych pozostałych do wykonania. Przechodząc po placu budowy przez poszczególne etapy, od ulicy Zakopiańskiej, aż pod Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach opowiadał o najciekawszych i najtrudniejszych – z punktu widzenia realizacji – wyzwaniach, z którymi przyszło się zmierzyć. Nie obyło się również od szeregu pytań oraz ożywionej dyskusji dotyczącej budowy Trasy Łagiewnickiej.

Na koniec w imieniu organizatorów wycieczki serdeczne podziękowano Panu Krzysztofowi Migdał za poświęcony czas i dużą dawkę wiedzy budowlanej.

Opracowała/zdjęcia: Beata Toporska
Przewodnicząca Koła w Mota-Engil Central Europe S.A.